بسیاری از افراد شاغل در محیط کاری خود روی یک صندلی و پشت میز مینشینند. میز و صندلی یکی از مهمترین ابزار مورد استفاده در اغلب محیطهای اداری است. برخی از افراد در طول ساعات کاری امکان یک استراحت کوتاه را دارند و با پیادهروی یا انجام حرکات کششی قادر به ایجاد تحرک در اعضای بدن خود هستند.
اما بسیاری از افراد نیز در طول روز بین ۵ تا ۹ ساعت در محیط کاری هستند و به خاطر نوع شرایط کار، امکان استراحت و انجام حرکات کششی را ندارند. تمام ساعات کاری را باید پشت میز و صندلی خود بنشینند. با این اوصاف در طول روز اغلب کارمندان بین ۶ تا ۸ ساعت روی یک صندلی مینشینند و در اینصورت اصول صحیح نشستن و طرز صحیح نشستن روی صندلی اهمیت زیادی پیدا میکند. در صورت نشستن روی صندلی به شکل نامناسب در کوتاه مدت و بلندمدت عوارض مختلفی برای فرد ایجاد میشود. از جمله عوارض نشستن ناصحیح روی صندلی موارد زیر است:
- گرفتگی عضلات گردن
- اضطراب و افسردگی
- سفت شدن و درد در ناحیه باسن
- کمردرد
- درد در مفاصل زانو
- ایجاد اضافه وزن
اگر شما نیز جزو افرادی هستید که چندین ساعت در محیط کار به صورت نشسته کار میکنید. دانستن طرز صحیح نشستن روی صندلی اداری در محل کار کمک زیادی به شما در جلوگیری یا از بین بردن عوارض نشستن طولانی مدت روی صندلی میکند.
استفاده از میز و خرید صندلی اداری مناسب در محیط کار
اولین نکته مهم در اصول صحیح نشستن به میزان راحتی فرد در هنگام نشستن روی صندلی بستگی دارد. بسیار مهم است که در محیط کار از مبل و صندلیهایی استفاده شود که کارکنان نسبت به نشستن روی آنها احساس راحتی داشته باشند. میزان راحتی یک فرد روی صندلی به عوامل مختلفی بستگی دارد، برای مثال هنگامی که میخواهید روی صندلی اداری مدرن بنشینید، این موارد را بررسی کنید:
آیا چشم من در راستای صفحه نمایش یا چیزی است که بیشتر طول روز به آن خیره میشوم؟ (بررسی راستایی چشم و آنچه در طول روز بیشترین زمان نگاه کردن را به خود اختصاص میدهد)
آیا تمام ابزاری که در طول روز به آنها نیاز پیدا میکنم در دسترس هستند؟ برای دسترسی به آنها نیاز به خمشدن یا فشار وارد کردن به عضلات کمر و دست وجود ندارد؟
با توجه به محل قرارگیری کیبورد یا دفتر یا هر نوع ابزار کار دیگری، کمترین فشار به عضلات گردن، مچ و دست وارد میشود؟ (بررسی اینکه آیا ابزار کار در بهترین موقعیت نسبت به اعضای بدن قرار گرفته است یا خیر)
اگر پاسخ شما به این سوالات منفی است یا نمیتوانید یک پاسخ روشن به این سوالات بدهید. باید محیط کار خود را بررسی کنید و بهترین شرایط را برای خود ایجاد کنید. ارتفاع میز و صندلی تاثیر زیادی روی فشار وارد آمده به عضلات بدن دارد. به همین دلیل باید ارتفاع میز و صندلی کارشناسی به شکلی تنظیم شود که شما بیشترین احساس راحتی را داشته باشید.
از دیگر اصول صحیح نشستن و طرز صحیح نشستن روی صندلی، نحوه قرارگیری اعضای مختلف بدن روی میز و انواع صندلی اداری است. طرز صحیح نشستن روی صندلی ارتباط مستقیمی با موقعیت کمر، پا و بازو روی میز و صندلی دارد.
کمر (پشت)
برای اینکه کمترین فشار به مهرههای کمر وارد شود بسیار مهم است که به شکلی صحیح و اصولی روی صندلی بنشینید. هنگام نشستن روی صندلی قسمت بالایی کمر باید کاملا صاف باشد. قسمت پایین کمر نیز مطابق با شکل و حالت ارگونومیک صندلی اداری قرار داده شود.
بسیار مهم است که صندلی به خوبی از قسمت کمر شما پشتیبانی کرده و پوشش خوبی نسبت به آن داشته باشد. اگر هنگام نشستن روی صندلی قسمت پشت شما خالی است و صندلی حمایت خوبی از آن ندارید. یک بالشت کوچک به محل کار بیاورید و آن را پشت کمر خود و بین فضای خالی صندلی و کمرتان قرار دهید. هنگام نشستن روی صندلی بسیار مهم است که احساس راحتی کنید. زیرا در غیر این صورت به مهرههای کمر فشار وارد میشود و در طولانی مدت باعث ایجاد دیسک کمر میشود.
دست و بازو
آیا میدانید زمانیکه دست و بازو خود را برای برداشتن چیزی به سمت جلو خم میکنید یا کش میدهید به قسمت پشت بدن فشار وارد میشود. در نتیجه در شانه و بازوی خود احساس درد میکنید. یکی از مهمترین اصول صحیح نشستن زاویه قرارگیری دست و بازو روی میز است.
اگر دست و بازو موقعیت صحیحی نداشته باشد رفته رفته به عضلات دست و کمر فشار وارد میشود. بهترین موقعیت قرارگیری دست، ایجاد زاویه ۹۰ درجه بین ساعد و بازو است. همچنین دست و بازو هنگام قرارگیری روی میز باید به فرد احساس راحتی بدهد و هیچ فشاری به وی وارد نکند. اغلب صندلیهای مورد استفاده در ادارهها در دو طرف خود دارای دسته هستند. با قراردادن دست روی آن کمترین فشار به عضلات دست وارد میشود. ارتفاع صندلی خود را به نحوی تنظیم کنید که کمترین فشار به عضلات دست وارد شود.
پا
نشستن به صورت ثابت روی یک صندلی به خودی خود مشکلات زیادی ایجاد میکند. اما اگر پاها به صورت صاف روی زمین قرار نگیرد باعث کاهش سرعت جریان یافتن خون در قسمتهای مختلف بدن میشود.
موقعیت پاها روی زمین از مهمترین اصول صحیح نشستن و طرز صحیح نشستن روی صندلی است. بسیاری از افراد عادت دارند پای خود را به صورت کج روی زمین قرار دهند. به این معنا که نوک انگشت آنها روی زمین قرار دارد و پاشنه پای آنها بالاتر از سطح زمین است.
نشستن به این شیوه علاوه بر اختلال در جریان خون رسانی باعث ایجاد احساس سوزش در پاها میشود. بهترین حالت قرارگیری پا، ایجاد زاویه ۹۰ درجه در مفصل زانو و همچنین صاف قرار دادن پا بر روی کف زمین است.
تحرک داشتن
رعایت اصول صحیح نشستن و طرز صحیح نشستن روی صندلی تاثیر زیادی در جلوگیری از ایجاد درد و آسیب در قسمتهای مختلف بدن دارد. اما صحیح نشستن به تنهایی کافی نیست. برای جلوگیری از ایجاد درد و خستگی ناشی از نشستن روی صندلی تحرک داشتن در طول ساعت کاری بسیار مهم است. برای این منظور هنگامی که قصد صحبت با تلفن را دارید، این کار را به صورت ایستاده انجام بدهید. همانطور که روی صندلی نشستهاید حرکات کششی ساده برای دست، گردن و پاها انجام دهید. هر چه میزان تحرک فرد بیشتر باشد، احتمال ایجاد عوارض ناشی از نشستن روی صندلی برای طولانی مدت کاهش مییابد.
یکی دیگر از اصول صحیح نشستن فاصله بین چشم شما و صفحه نمایش است. با توجه به صفحه نمایش فاصله مورد نیاز متفاوت است اما برای موارد معمولی و استفاده از سیستمهای رایانهای بهترین فاصله ۷۰ سانتیمتر است.
میز یا صندلی را به نحوی تنظیم کنید که برای نگاه کردن به صفحه نمایش ناچار نباشید سر خود را به سمت بالا نگه دارید. زیرا در این صورت به مهرههای گردن فشار وارد میکند.
سخن پایانی
یکی از اصلیترین مشکلات کارمندان و افرادی که ساعتهای زیادی در طول روز روی صندلی مینشینند، دچار شدن به درد کمر و پا است. علاوه بر این خستگی و کوفتگی اعضای بدن را هم به دنبال خواهد داشت. دلیل ایجاد این عوارض عدم رعایت اصول صحیح نشستن و طرز صحیح نشستن روی صندلی است. در این متن تلاش کردیم مهمترین اصول صحیح نشستن روی صندلی را به شما آموزش دهیم.